Vaknade upp till perfekt springväder. Svalt och mulet. SMHI varnade för lite regnskurar senare på dagen. Grötfrukost och därefter påklädning. Valde i sista minuten att ta med en tunn jacka att ha på under loppet ifall jag skulle behöva gå längre sträckor och kanske bli för kall. Behövdes den inte kunde jag ju knyta den runt midjan. Åkte som vanligt in i god tid. Senast 11 skulle kläderna lämnas in. Start 12.10. Gårdagens high five-lopp kändes inte av annat än i form av inspiration.

Hamnade i sista startgruppen (förstås). Eliten stack iväg medan vi väntade tio minuter på nästa startskott. Sen smällde det också av och vi...väntade. Och väntade. Och väntade. Klungan rörde sig inte ur fläcken och minuterna gick. Ganska många minuter. Så hände något och man kunde faktiskt förflytta sig några meter. Sen var det stopp igen. Frustrerande. Det tog betydligt längre tid att komma till startlinjen i år än förra året. Men till sist var man ju där och då började också löparskocken röra på sig lite mer. Så även jag. Äntligen! Mitt tredje marathon hade börjat.

Benen kändes bra och temperaturen var behaglig. Hoppade över första vattenhålet och höll mitt gåjogg-tempo enligt plan. Kilometer lades till kilometer och i början var det platt och lätt. 8.30 jogg/1.30 gång var planen fast i praktiken kortade jag ner gångavsnitten till runt minuten. Insåg nämligen ganska snabbt att de minuter som förlorats i starten kunde bli viktiga för en snigel som jag. Skyltmannen dök upp ganska tidigt och jag sprang förstås fram till honom och gjorde en high five. Men allt kändes bra och stabilt. Passerade först milen. Härlig stämning längs banan, mycket publik. Många barn som ville high fivea också. Gör alltid den lilla omväg som behövs när det är barn. Så härligt! Extra mycket publik blev det när jag närmade mig passagen vid Stadion. Då kom den blivande vinnaren förbi i ett rasande tempo på sitt upplopp. Men jag hade 28 km kvar att springa... Fast jag stannade och applåderade förstås först.

Reptiderna var ju satta efter startskottet, inte när man passerade startlinjen. Löparklockan visade däremot mitt medeltempo från startlinjen, hur många minuter hade jag egentligen förlorat i starten? Dessutom stämde inte klockans kilometervarningar med skyltningen längs banan. Det kändes lite oklart hur jag låg till, vågade inte chansa så tempot blev aningens högre än jag egentligen velat på första halvan. Först när jag kom fram till 20 km kontrollpunkten kände jag mig säker och valde att gå en längre stund för att spara lite krafter till senare. Trots den gångsträckan passerades halvmaradistansen blott 13 sekunder långsammare än mitt personliga rekord visade det sig senare. Första repet avklarat!

Men benen skötte sig bra och jag fick inga känningar från magen heller. Kanske för att jag försökte undvika energidryck och mest körde vatten plus lite egen, medhavd energi. Vid 25 km fick jag sällskap med en äldre herre som var lite orolig för att klara  andra repet vid 27 km. Jag blev lite oroad och den marginal jag trodde jag hade krympte till noll och intet. Var säker på att inte hinna och modet sjönk. En stund. Men sen stramade jag upp mig - benen kändes trots allt fortfarande förvånansvärt pigga och jag kunde hålla mina gåjogg-intervaller utan större problem. Sprang ifrån den trevliga herrn och önskade lycka till. Andra repet passerades också i god ordning. När jag kom till Slussen brydde jag mig inte ens om att springa slingan till Icepowerfolket för att få kylspray.

Stadsgården var behagligt platt. Gick lite men påminde mig om att det nog var bäst att springa medan det var sådär platt. Värre delar av banan närmade sig raskt. Bara ett rep kvar nu. Vid 32 km. Klockan gick i extrem otakt med skyltningen ibland. När den sa 30 km fick jag springa ytterligare nästan 600 meter innan skylten dök upp så osäkerheten fanns där hela tiden men jag kämpade på. Publiken var helt fantastisk. Trots lite regn så fanns dom troget kvar och hojtade, highfiveade och peppade - "Heja, Agneta, du är fantastisk, så jävla starkt gjort, heja, heja, heja". Namnet stod på nummerlappen, att okända människor hejade så engagerat på lilla mig var mycket inspirerande. Men var fanns 32-kmspärren? Klockan var mycket nu och fortfarande ingen skylt. Men sen kom det en i alla fall och den stod det tack och lov 33 km på så nu skulle jag inte längre kunna bli avplockad i alla fall. Nio kilometer kvar.

Sen kom Västerbron där jag gick hela vägen i ensamt majestät på fel sida om räcketmellan körbana och cykelbana. Ingen aning om hur jag hamnade där, det enda jag visste var att jag aldrig i livet skulle kunna klättra över för att komma till de andra löparna. Först i slutet av nerförsbacken på andra sidan blev det en glipa så jag kunde återvända till "rätta vägen". Rålambshov passerades och jag kunde fortfarande gåjogga även om det nu blev mer anpassning till vägens eventuella lutning än minuter och sekunder. 34 km. 35 km. Nu ökade publikstödet igen längs vägen. När 36-kilometersskylten dök upp fotograferade jag den. Ett minne från året före då jag först vid denna skylt insåg att jag nog skulle klara mitt allra första maraton. Nu kände jag att detta också skulle komma i hamn. Fortfarande ingen fara med benen eller fötterna obegripligt nog. Varvade nu gång och jogg i ungefär lika delar, men det gick fortfarande att springa. Några skräckminuter blev det när jag såg funktionärer fippla med ett "rep"  bara en kort bit framför mig. Fanns det ett fjärde rep?!!! Skulle jag bli den första att stupa på det? Riktigt jobbigt kändes det, men jag sprang bara förbi och låtsades som det regnade och blev inte stoppad. Det var kanske nedplockning av nån avspärrning som pågick. Vad vet jag. Men fantasin och hjärnan funkar på sitt eget sätt efter många timmars springande.

Så småningom skymtade jag portalen vid 40 km långt där framme. Först då förstod jag att jag skulle kunna komma i mål under sextimmarsgränsen för första gången. Två kilometer kvar. Uppför Sturegatan gick jag med blicken stadigt fäst på Klocktornet. Sparade krafterna. Maken stod och hejade, tankade en puss och gick vidare. Ville så gärna kunna spurta inne på Stadion. Och det kunde jag. Hela varvet runt. Gick i mål 21 minuter snabbare än förra året.

Två maror på två veckor! Så himla nöjd. Men nu blir det vila!