Den 15 september var det dags för en ny upplevelse i springskor. Sickladubbeln består av två lopp samma dag. Först Sickla gruvlopp om ca 2,7 km och nån timme senare Sicklaloppet som är 10 km längs vacker bana på asfalt, grus och träbryggor.

Det började med att jag hämtade nummerlapparna. Fantastiska funktionärer bläddrade febrilt bland nummerlappshögarna och jämförde med låååånga listor på ett papper. Och blåsten blåste. Lätt var det inte, men till sist fick jag de nummerlappar jag skulle ha. En för varje lopp. Det var kallt och lite småruggigt så efter att ha kollat in startområdet gick jag in i värmen i Dieselverkstan och väntade in starten där. Sonen som också skulle springa gruvloppet dök upp.

Var i första startgrupp, precis som de flesta som skulle springa dubbeln och ville ha lite vilotid mellan loppen. Det började med obligatorisk hjälmpåtagning. När jag stod där och trampade i startfållan slog det mig: Jösses, 2,7 km, folk kommer att springa FORT och jag har inte värmt upp ett dugg dessutom. Ett vet jag ju, min gamla kropp måste helt enkelt värma upp med minst 10 minuters jogg och gärna några spurter om jag ska få igång andningen bra. Lite hopp och lek under SATS ledning är inte alls tillräckligt... 

 Sen gick starten och alla stack iväg. Inledningsvis ovan mark. Inledningsvis hade jag några efter mig, men inte många. Efter en sväng blev det nerförsbacke ner i underjorden. Lite halt och skrovligt. Mörkare och mörkare. Först 20 m under jord, sen 40. Lerigt. Enstaka strålkastare. Gruvmaskiner och prylar. Slangar och kablar. Gällde att hålla koll var man satte fötterna. Efter ett par U-svängar var det dags att återvända mot nerförsbacken som nu föga förvånande lutade uppför. Lång var den. Men till sist var jag uppe i ljuset i alla fall och kunde springa vidare mot mål. Tror jag var sist i min startgrupp. Men en kul upplevelse helt klart. 

Sen blev det en vända till väsktältet för att byta skor och nummerlapp. Snart nog gick starten för Sicklaloppet där betydligt fler deltog. Jag kör ju ett program i min Garmin Fenix och just idag skulle jag köra "lugn löpning 40+30 minuter" och jag hade på förhand bestämt att loppet skulle bli min "lugna löpning" men att de första 40 skulle bli något mindre lugna. Så blev det. Hade bra tempo i ungefär 6 km och växlade sedan ner lite. Det var en hel del uppförsbackar på slutet där jag gick också. Banan var jättefin men det blåste rejäla kastvindar här och var denna dag. Ett och annat saltstänk blev det också när jag sprang på de långa träbryggorna längs vattnet som var vresigt med vita gäss.

Alldeles på slutet skulle man uppför en bro, långt, segt, tungt.

Då gick jag alldeles för länge egentligen, och då sjönk medeltempot på loppet rätt mycket efter den fina starten. Men benen var fräscha, luften räckte och när vi kom tillbaka vid Sickla sprang jag om flera stycken och spurtade sen i mål för att få dagens andra medalj.

En kul dag!