Vi har haft några dagar på oss nu, min Garminklocka och jag. Och långsamt börjar vi bli vänner. Det som i början föreföll fullständigt obegripligt rörigt börjar nu gå att skönja ett mönster i. Jag har förstått att vissa inställningar gör man i klockan direkt, andra behöver man en dator och Garmin Connect för att få till.

Det var nog portalen Garmin Connect som avskräckte mest. Maken till rörigt gränssnitt har jag sällan sett, dessutom mängder av för mig fullständigt ointressanta funktioner. Sen är det ju detta med benämningar och begrepp som alltid skiljer sig lite från program till program. Svårt att hitta är bara förnamnet. Det var en stor lättnad när jag förstod att jag verkligen inte behövde använda denna portal annat än undantagsvis. Exempelvis för att skapa speciella intervallpass.

Mobilappen Connect var lite enklare att förstå sig på och när den och klockan väl parat ihop sig så synkroniseras allt löpande. På klockan får jag en översikt, i appen får jag fler detaljer.

Connect IQ hittade jag också och där kan man hämta tilläggsfunktioner (använder det ordet istället för appar och widgetar) om man vill. Jag lyckades hämta en ny urtavla som gör att min klocka ser mer normal ut med visare och siffror. Just den här urtavlan visar också antalet totala steg jag tagit varje dag.

Vid två tillfällen har jag varit ute och rastat klockan och samtidigt försökt lära mig hur det funkar i praktiken. Har via alarmfunktionen lagt in vibrationer som varnar när jag ska byta mellan gång och jogg på mina långpass till exempel. Det fungerar jättebra och man ser nedräkningen också så man vet hur långt det är kvar av respektive avsnitt. Dessutom får jag ju automatiskt upp medeltempot varje hel kilometer under hela träningspasset.

Än så länge följer Runkeeper med som reserv, men från 1 januari är tanken att jag ska börja logga enbart med min "maraklocka" i stället och läsa in allt från den till Jogg där jag samlat allt springande ända sen jag började för ca 1,5 år sedan. En portal jag begriper mig på!