Runkeeper

När man som gammal tant börjar ge sig ut i terrängen för att springa är det lämpligt att ha med sig en mobil av flera skäl. Säkerheten är prio ett, om något skulle hända kan man ringa efter hjälp. Men dagens mobiler har ju fler funktioner än så och GPS med karta är aldrig fel. Då hittar man hem hur krokigt man än sprungit på okänd mark. Steget därifrån är förstås inte långt till att man loggar sina rundor för att se hur långt man lyckats springa. Jag fastnade för Runkeeper som uppfyllde de behov jag hade i början. Lätt att sätta igång när man gav sig ut och lika lätt att kolla i efterhand hur långt det blev eller vilket tempo man höll. Gratis var den också.

Jag räknade redan från början med gåpauserna i min snitthastighet, de ingår helt enkelt i helheten för mig och jag har sett många många texter på nätet som beskriver hur skonsamt det är att varva jogg och gång både på träning och tävling. Eliten eller mer ambitiösa motionärer gör kanske inte detta, men jag känner inte riktigt att jag hör hemma i den gruppen. De har sina mål och jag har mina. Jag tränar ju inte för att bli bättre än alla andra, jag tränar bara för min egen skull, för att må bra. Och för att klara eventuella motionslopp. Och lite grand för att bli bättre än jag var tidigare. Det går inte att komma ifrån att det är roligt att se att man blir bättre, att man orkar lite längre, springer lite snabbare, men det är inte huvudsaken.

Och det är en befrielse att äntligen inse det!

Läs förordet till "Humlor kan också flyga"